maanantai 2. marraskuuta 2015

Näkyvyyttä työelämässä


Näyttötutkintojärjestelmän perustava ajatus on alusta asti ollut työelämässä suoritettava tutkinto. Osaaminen ja ammattitaito on mahdollista osoittaa työelämän työtehtävissä ja osaamisen kolmikantainen arviointi mahdollistaa näyttötutkinnon suorittamisen. Ilman työelämää näyttötutkintoa on mhdotonta suorittaa. Salon seudun aikuisopistossa on mahdollista suorittaa hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto näyttötutkintona. Tänä sykysynä oppilaitoksessamme starttasi kolmas vuosikerta, jossa tutkinnon suorittajia ja opiskelijoita on 25. Osa heistä suorittaat näyttötutkinnon suoraan työelämän työtehtävissä ja osaa taas osallistuu myös valmistavaan koulutukseen.

Valmistavan koulutuksen on luonnollisesti nivouduttava tiiviisti työelämään, jotta voimme tarjota opiskelijoille mahdollisimman monipuoliset mahdollisuudet tutkinnon suorittamiseen. Olemme havainneet hyväksi tavaksi niin sanotun 2+3 -mallin, jossa opiskelijat osallistuvat valmistavaan koulutukseen kaksi päivää viikossa ja loput kolme päivää he ovat työssäoppimassa työelämässä. Opiskelijoilla on mahdollisuus hyödyntää oppimistaan heti työelämässä ja toisaalta osallistaa heti koko ryhmä työelämässä opittuun.

Viimeisinä viikkoina olemme pakertaneet muutaman syksyllä aloittaneen opiskelijan kanssa työelämälähtöisessä projektissa, joka päättyi onnistuneesti tänään. Olemme olleet mukana rakentamassa pienen paikallisen herkkupuodin Herkku ja Lahja Murenan joulua.
Lähdimme suunnittelussa liikkeelle listaamalla meille kaikille tärkeitä joulun herkkuja, makuja, makupareja ja tuoksuja. Valitsimme listasta tuotteet, jotka säilyttäisivät herkkullisuutensa ikkunassa koko kahden kuukauden ajan. Näin päädyimme pitkälti pikkuleipiin ja pipareihin. Toimme opetuskeittiöön meille rakkaita reseptejä, joista syntyi toinen toistaan herkullisimpia pikkuleipiä. Luulenpa, että osa resepteistä päätyi meidän uusiin jouluperinteisiin.
Kuten onnistuneiden projektien kuuluukin, se toi esiin opiskelijoiden uskomatonta osaamista, jota heillä on jo olemassa. Yläkuvissa näkyy Virossa kondiittorin tutkinnon suorittaneen Irinan ihailtavaa kädenjälkeä pikeerimassan pursotuksessa. Voin vain olla kateellinen siitä luovuudesta ja taidokkudesta jolla syntyi aina vain kauniimpia sydämiä ja mikä onni, että saimme harjoitella ammattilaisen ohjauksessa. Ensimmäistä omaani en edes kelpuuttanut esille.
Tällaisten työelämälähtöisten projektien avulla voidaan tarjota opiskelijolle mahdollisuuden tutustua alan työnantajiin, mutta myös tuoda esiin osaamista, jota alamme on. Käykäähän ihastelemassa projektimme tulosta Herkku ja Lahja Murenanassa ja sisällä piipahtaminen virittää sinut varmasti oman joulun tunnelmiin. Piparien tuoksu oli ainakin tänään huumaava ja pieni pakkanen ulkona vain voimistaisi sitä sisään astuttaessa. Ja jos Salossa valitaan kaunein joulukauppa 2015, on äänestäminen helppoa :) Kiitos koko Horeca 2015 -ryhmälle kun olitte mukana. Ihania hetkiä joulun ajan puuhasteluissa!

Pikeeri
1/4 dl valkuaista
1½ dl tomusokeria
pari tippaa etikkaa
Vaahdota valkuainen ja lisää siihen tomusokeria pienissä erissä koko ajan hyvin vaahdottaen. Lisää lopuksi paksuun vaahtoon pari tippaa maustamatonta etikkaa. Laita pikeeri heti pursoti- tai muovipussiin, jotta se ei ehdi kuivua. Vähentämällä tomusokerin määrää, saat pikeeristä valuvampaa ja voit käyttää sitä muun maussa ääriviivojen täyttämiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti