Pitkästä aikaa pääsimme kokkiopiskelijoden kanssa ahertamaan opetuskeittiössä arkisissa ruoan valmistuspuuhissa ja kylläpä meillä oli mukavaa. Keittiö oli täynnä puheen sorinaa, yhdessä tekemistä, uuden oppimista ja onnistumisen kokemuksia. Valmistimme herkkuja vappuna nautittavaksi ja ne onnistuivat kyllä hienosti. Opiskelijat olivat itsekin tyytyväisiä ja arvioivat reseptitkin onnistuneiksi.
Lihapiirakat (16 isoa lihapiirakkaa, resepti Liemessä-blogi)
Lihapiirakat (16 isoa lihapiirakkaa, resepti Liemessä-blogi)
Taikina:
3 dl täysmaitoa
25 g hiivaa
1 rkl sokeria
2 tl suolaa
1 rkl öljyä
7 dl hiivaleipäjauhoja
Täyte:
300 g jauhelihaa
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
maustepippuria
valkopippuria
1 rkl valkoviinietikkaa
1,5 dl puuroriisiä
pippuria
suolaa
1 l rypsiöljyä paistamiseen
Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää muut aineet ja vaivaa taikinaksi. Nostata taikinaa 1,5 tuntia liinan alla.
Valmista täyte. Kuullota sipulit pannulla öljyssä, ruskista ja mausta jauheliha. Keitä puuroriisi. Yhdistä täytteet ja anna jäähtyä.
Puolita taikina ja kauli se jauhotetulla alustalla ohueksi levyksi. Tee muotilla, esimerkiksi halkaisijaltaan 15 sentin keittokulholla, pyöreitä taikinakuoria.
Lusikoi taikinakuoren keskelle 1–2 rkl täytettä riippuen lihisten koosta. Kostuta toinen reuna vedellä ja käännä taikina kanneksi päälle. Painele reunoja hieman. Voit siistiä lihisten reunat pyöräyttämällä kulhon reunalla taikinanreunat siistiksi ja siistimällä rämmäleet. Painele haarukalla reunat ja pistele haarukalla muutama reikä pintaan. Kohota liinan alla hyvin jauhotetulla pellillä 10 minuuttia.
Kuumenna rasva kattilassa tai valurautapadassa 180–220 asteeseen. Suosittelen lämpömittaria tähän hommaan. Uppopaista lihiksiä noin minuutti molemmin puolin. Pidä kattilankansi lähettyvillä, jos rasva sattuisi syttymään. Älä koskaan käytä vettä rasvapalon sammuttamiseen. Nosta lihikset talouspaperin päälle kuivumaan. Truuttaa väliin ketsuppia, sinappia ja kurkkupikkelsiä.
Maalaissalaatti (n. 6 annosta, alkuperäinen resepti Olivia-lehden verkkosivusto)
Kastike
3 dl täysmaitoa
25 g hiivaa
1 rkl sokeria
2 tl suolaa
1 rkl öljyä
7 dl hiivaleipäjauhoja
Täyte:
300 g jauhelihaa
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
maustepippuria
valkopippuria
1 rkl valkoviinietikkaa
1,5 dl puuroriisiä
pippuria
suolaa
1 l rypsiöljyä paistamiseen
Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää muut aineet ja vaivaa taikinaksi. Nostata taikinaa 1,5 tuntia liinan alla.
Valmista täyte. Kuullota sipulit pannulla öljyssä, ruskista ja mausta jauheliha. Keitä puuroriisi. Yhdistä täytteet ja anna jäähtyä.
Puolita taikina ja kauli se jauhotetulla alustalla ohueksi levyksi. Tee muotilla, esimerkiksi halkaisijaltaan 15 sentin keittokulholla, pyöreitä taikinakuoria.
Lusikoi taikinakuoren keskelle 1–2 rkl täytettä riippuen lihisten koosta. Kostuta toinen reuna vedellä ja käännä taikina kanneksi päälle. Painele reunoja hieman. Voit siistiä lihisten reunat pyöräyttämällä kulhon reunalla taikinanreunat siistiksi ja siistimällä rämmäleet. Painele haarukalla reunat ja pistele haarukalla muutama reikä pintaan. Kohota liinan alla hyvin jauhotetulla pellillä 10 minuuttia.
Kuumenna rasva kattilassa tai valurautapadassa 180–220 asteeseen. Suosittelen lämpömittaria tähän hommaan. Uppopaista lihiksiä noin minuutti molemmin puolin. Pidä kattilankansi lähettyvillä, jos rasva sattuisi syttymään. Älä koskaan käytä vettä rasvapalon sammuttamiseen. Nosta lihikset talouspaperin päälle kuivumaan. Truuttaa väliin ketsuppia, sinappia ja kurkkupikkelsiä.
Maalaissalaatti (n. 6 annosta, alkuperäinen resepti Olivia-lehden verkkosivusto)
1 l
erilaisia salaatteja
150 g pekonia
½ bataatti
150 g herkkusieniä
100 g neulapapuja
150 g pekonia
½ bataatti
150 g herkkusieniä
100 g neulapapuja
100 g
vihreää parsaa
3 kananmunaa
tilkka öljyä ja voita paistamiseen
100 g kirsikkatomaatteja
3 kananmunaa
tilkka öljyä ja voita paistamiseen
100 g kirsikkatomaatteja
suolattuja
ja kuorittuja pistaasipähkinöitä
suolaa ja rouhittua mustapippuria
vuohenjuusto murustettuna
suolaa ja rouhittua mustapippuria
vuohenjuusto murustettuna
Kastike
2 rkl valkoista balsamiviinietikkaa
vajaa 1 rkl juoksevaa hunajaa
2 tl dijoninsinappia
0,75 dl rypsiöljyä
appelsiinimehua notkistamiseen
ripaus suolaa
5–6 kierrosta mustapippuria myllystä
0,75 dl rypsiöljyä
appelsiinimehua notkistamiseen
ripaus suolaa
5–6 kierrosta mustapippuria myllystä
Huuhdo ja
kuivaa salaatit. Nosta kylmään odottamaan. Paista pekonisuikaleet rapeiksi paistinpannulla.Nosta talouspaperille valumaan.
Kuori bataatti ja leikkaa se paksuiksi ranskalaisiksi. Sekoita mukaan hiukan
rypsiöljyä, mausta suolalla ja pippurilla ja paista timjamin kanssa kypsäksi
uunissa n. 200 astetta.
Pilko herkkusienet ja paista öljytilkassa kultaisiksi. Mausta suolalla ja
pippurilla.
Leikkaa pois neulapapujen kannat. Kiehauta pavut suolatussa vedessä nopeasti napakoiksi ja upota heti sen jälkeen jääkylmään veteen. Näin ne pysyvät vihreinä. Pese kirsikkatomaatit.
Leikkaa pois neulapapujen kannat. Kiehauta pavut suolatussa vedessä nopeasti napakoiksi ja upota heti sen jälkeen jääkylmään veteen. Näin ne pysyvät vihreinä. Pese kirsikkatomaatit.
Valmista
uppomunat ja parsat. Kuori parsat vain hiukan ja poista niiden kannat.
Lisää pannulle oliiviöljyä, suolaa ja pippuria. Lisää joukkoon parsat ja paista
niiden pintaan kaunis väri. Käännä parsat ja paista niiden toiselle puolelle
kaunis väri.
Lisää pannulle sen verran vettä, että parsan nippa nappa peittyvät. Peitä pannu joko leivinpaperilla tai kannella. Keitä parsoja pannulla kovalla teholla hetken aikaa kansi raollaan tai leivinpaperin kanssa siten, että höyry pääsee vapautumaan. Kun parsa on napakkaa, nosta ne pannulta talouspaperille valumaan.
Lisää pannulle sen verran vettä, että parsan nippa nappa peittyvät. Peitä pannu joko leivinpaperilla tai kannella. Keitä parsoja pannulla kovalla teholla hetken aikaa kansi raollaan tai leivinpaperin kanssa siten, että höyry pääsee vapautumaan. Kun parsa on napakkaa, nosta ne pannulta talouspaperille valumaan.
Valmista
kastike. Sekoita balsamiviinietikka, hunaja, sinappi ja keltuainen. Lisää
öljy ohuena nauhana voimakkaasti sekoittaen. Ohenna tarvittaessa mehulla. Juuri ennen tarjoilua pane kulhoon tomaatinpuolikkaat, neulapavut ja
herkkusienet.
Pane 3–4 ruokalusikallista kastiketta myös ison salaattikulhon pohjalle ja
kääntele salaatinlehdet siinä sekaisin. Mausta suolalla ja rouhitulla
mustapippurilla. Kokoa salaatti. Nosta salaatinlehtien päälle muut ainekset. Valuta päälle
vielä kastiketta maaun mukaan. Lisää halutessasi vuohenjuustoa.
Kie lime -piiras (alkuperäinen resepti HS-verkkosivut)
Pohja:
350 g digestivekeksejä
125 g voita
Täyte:
5 (luomu)limettiä
1,5 tlk sokeroitua kondensoitua
maitoa
5 keltuaista
Päälle:
2 dl kuohukermaa
2 rkl sokeria
limetin
kuoriraastetta
Leikkaa leivinpaperista irtopohjavuoan (halkaisija 22
cm) kokoinen ympyrä. Laita leivinpaperiympyrä vuoan pohjalle. Jauha keksit hienoksi esimerkiksi monitoimikoneessa.
Sulata voi ja sekoita voisula keksimurujen joukkoon. Painele seos vuoan
pohjalle ja reunoille. Nosta pohja paistumaan 175-asteiseen uuniin noin 15 minuutiksi.
Ota piirakkapohja uunista. Laske uunin lämpö 150
asteeseen. Tee täyte. Pese ja harjaa limetti juuresharjalla ja lämpimällä vedellä. Raasta kuori ja
purista mehu huolellisesti talteen. Sekoita kulhossa kondensoitu maito,
keltuaiset sekä limettimehu ja limettien kuoriraaste.
Kaada täyte hieman jäähtyneen piirakkapohjan päälle.
Nosta vuoka takaisin uuniin. Paista noin 17-20 minuuttia tai siihen asti, kunnes
täyte on hyytynyt.
Anna piirakan jäähtyä pöydällä. Siirrä sitten
jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi, jotta täyte vielä kiinteytyy. Vatkaa
kuohukerma vaahdoksi, mausta sokerilla. Koristele piiras kermavaahdolla ja
limettiraasteella. Tarjoa loput kermavaahdosta piiraan lisukkeena.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti