perjantai 6. toukokuuta 2016

Kevään herkuttelua

Kevät on ihanaa herkuttelun aikaa. Luonto herää ja satokauden avaavat suomalaisen ruokakulttuurin helmet parsa ja raparperi. Monen ikkunalaudalla ja kasvihuoneissa on jo pieniin potteihin kylvettynä monenmoista. Niin minullakin, ensimmäistä kertaa elämässäni latva-artisokkaa, sitruunamelissa ja rohtosamettikukkaa. Ensikertalaisen kylvöt eivät kyllä näytä kovin lupaavilta, mutta ei saa lannistua. Tässä iässä osaa tällaisten asioiden suhteen olla jo itselleen armollinen ja osaa myös luoda itselleen verkoston, johon voi tarpeen tullen turvautua. Monen puutarhayhteistyökumppanin potit ovat jo kasvaneet aikamoisiksi taimiksi ja jos onnettomasti käy, voin täyttää puutarhalaatikkoni heidän taimillaan.

Pitkästä aikaa pääsimme kokkiopiskelijoden kanssa ahertamaan opetuskeittiössä arkisissa ruoan valmistuspuuhissa ja kylläpä meillä oli mukavaa. Keittiö oli täynnä puheen sorinaa, yhdessä tekemistä, uuden oppimista ja onnistumisen kokemuksia. Valmistimme herkkuja vappuna nautittavaksi ja ne onnistuivat kyllä hienosti. Opiskelijat olivat itsekin tyytyväisiä ja arvioivat reseptitkin onnistuneiksi.

Lihapiirakat (16 isoa lihapiirakkaa, resepti Liemessä-blogi)

Taikina:
3 dl täysmaitoa
25 g hiivaa
1 rkl sokeria
2 tl suolaa

1 rkl öljyä
7 dl hiivaleipäjauhoja

Täyte:
300 g jauhelihaa
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
maustepippuria
valkopippuria
1 rkl valkoviinietikkaa
1,5 dl puuroriisiä
pippuria
suolaa

1 l rypsiöljyä paistamiseen

Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää muut aineet ja vaivaa taikinaksi. Nostata taikinaa 1,5 tuntia liinan alla.
Valmista täyte. Kuullota sipulit pannulla öljyssä, ruskista ja mausta jauheliha. Keitä puuroriisi. Yhdistä täytteet ja anna jäähtyä.
Puolita taikina ja kauli se jauhotetulla alustalla ohueksi levyksi. Tee muotilla, esimerkiksi halkaisijaltaan 15 sentin keittokulholla, pyöreitä taikinakuoria.
Lusikoi taikinakuoren keskelle 1–2 rkl täytettä riippuen lihisten koosta. Kostuta toinen reuna vedellä ja käännä taikina kanneksi päälle. Painele reunoja hieman. Voit siistiä lihisten reunat pyöräyttämällä kulhon reunalla taikinanreunat siistiksi ja siistimällä rämmäleet. Painele haarukalla reunat ja pistele haarukalla muutama reikä pintaan. Kohota liinan alla hyvin jauhotetulla pellillä 10 minuuttia.

Kuumenna rasva kattilassa tai valurautapadassa 180–220 asteeseen. Suosittelen lämpömittaria tähän hommaan. Uppopaista lihiksiä noin minuutti molemmin puolin. Pidä kattilankansi lähettyvillä, jos rasva sattuisi syttymään. Älä koskaan käytä vettä rasvapalon sammuttamiseen. Nosta lihikset talouspaperin päälle kuivumaan. Truuttaa väliin ketsuppia, sinappia ja kurkkupikkelsiä.


Maalaissalaatti (n. 6 annosta, alkuperäinen resepti Olivia-lehden verkkosivusto)

1 l erilaisia salaatteja
150 g pekonia
½ bataatti
150 g herkkusieniä
100 g neulapapuja
100 g vihreää parsaa
3 kananmunaa
tilkka öljyä ja voita paistamiseen
100 g kirsikkatomaatteja
suolattuja ja kuorittuja pistaasipähkinöitä
suolaa ja rouhittua mustapippuria
vuohenjuusto murustettuna

Kastike
2 rkl valkoista balsamiviinietikkaa
vajaa 1 rkl juoksevaa hunajaa
2 tl dijoninsinappia
0,75 dl rypsiöljyä
appelsiinimehua notkistamiseen
ripaus suolaa
5–6 kierrosta mustapippuria myllystä
Huuhdo ja kuivaa salaatit. Nosta kylmään odottamaan. Paista pekonisuikaleet rapeiksi paistinpannulla.Nosta talouspaperille valumaan.
Kuori bataatti ja leikkaa se paksuiksi ranskalaisiksi. Sekoita mukaan hiukan rypsiöljyä, mausta suolalla ja pippurilla ja paista timjamin kanssa kypsäksi uunissa n. 200 astetta.
Pilko herkkusienet ja paista öljytilkassa kultaisiksi. Mausta suolalla ja pippurilla.
Leikkaa pois neulapapujen kannat. Kiehauta pavut suolatussa vedessä nopeasti napakoiksi ja upota heti sen jälkeen jää­kylmään veteen. Näin ne pysyvät vihreinä. Pese kirsikkatomaatit.
Valmista uppomunat ja parsat. Kuori parsat vain hiukan ja poista niiden kannat.
Lisää pannulle oliiviöljyä, suolaa ja pippuria. Lisää joukkoon parsat ja paista niiden pintaan kaunis väri. Käännä parsat ja paista niiden toiselle puolelle kaunis väri.
Lisää pannulle sen verran vettä, että parsan nippa nappa peittyvät. Peitä pannu joko leivinpaperilla tai kannella. Keitä parsoja pannulla kovalla teholla hetken aikaa kansi raollaan tai leivinpaperin kanssa siten, että höyry pääsee vapautumaan. Kun parsa on napakkaa, nosta ne pannulta talouspaperille valumaan.
Valmista kastike. Sekoita balsami­viinietikka, hunaja, sinappi ja kel­­­tu­ainen. Lisää öljy ohuena nauhana voimakkaasti sekoittaen. Ohenna tarvittaessa mehulla. Juuri ennen tarjoilua pane kulhoon tomaatinpuolikkaat, neula­­­pavut ja herkkusienet.

Pane 3–4 ruokalusikallista kastiketta myös ison salaattikulhon pohjalle ja kääntele salaatinlehdet siinä sekaisin. Mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Kokoa salaatti. Nosta salaatinlehtien päälle muut ainek­set.­ Valuta päälle vielä kastiketta maaun mukaan. Lisää halutessasi vuohenjuustoa.

Kie lime -piiras (alkuperäinen resepti HS-verkkosivut)

Pohja:
350 g digestivekeksejä
125 g voita
Täyte:
5 (luomu)limettiä
1,5 tlk sokeroitua kondensoitua maitoa
5 keltuaista
Päälle:
2 dl kuohukermaa
2 rkl sokeria
limetin kuoriraastetta

Leikkaa leivinpaperista irtopohjavuoan (halkaisija 22 cm) kokoinen ympyrä. Laita leivinpaperiympyrä vuoan pohjalle. Jauha keksit hienoksi esimerkiksi monitoimikoneessa. Sulata voi ja sekoita voisula keksimurujen joukkoon. Painele seos vuoan pohjalle ja reunoille. Nosta pohja paistumaan 175-asteiseen uuniin noin 15 minuutiksi.

Ota piirakkapohja uunista. Laske uunin lämpö 150 asteeseen. Tee täyte. Pese ja harjaa limetti juuresharjalla ja lämpimällä vedellä. Raasta kuori ja purista mehu huolellisesti talteen. Sekoita kulhossa kondensoitu maito, keltuaiset sekä limettimehu ja limettien kuoriraaste.
Kaada täyte hieman jäähtyneen piirakkapohjan päälle. Nosta vuoka takaisin uuniin. Paista noin 17-20 minuuttia tai siihen asti, kunnes täyte on hyytynyt.

Anna piirakan jäähtyä pöydällä. Siirrä sitten jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi, jotta täyte vielä kiinteytyy. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi, mausta sokerilla. Koristele piiras kermavaahdolla ja limettiraasteella. Tarjoa loput kermavaahdosta piiraan lisukkeena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti