torstai 3. joulukuuta 2015

Arvonta!

Me blogin ylläpitäjät toivomme kovasti kommentteja blogimme sisällöstä ja lukijoidemme toiveista. Siksi arvommekin perjantaina kaksi Itsenäisyyspäivän viikonvaihteen herkuttelukokonaisuutta kaikkien blogissamme kommentoineiden kesken. Silloin on varmasti tarjolla herkullinen kokonaisuus, joten nyt kannattaa aktivoitua ja liittyä blogimme aktiiviseksi seuraajaksi!

Suomen 98-vuoden itsenäisyyden kunniaksi Salon seudun koulutuskuntayhtymän ruokapalvelut tarjoaa juhlalounaan, jossa saadaan nauttia herkullisista alkupaloista, karjalanpaistista ja glögistä. Minusta on hienoa, että Itsenäisyyspäivää juhlistetaan juuri tarjoamalla juhlava ateria suomalaiseen ruokakulttuuriin ja erityisesti perinneruokiin perustuen. Suomalainen ruokakulttuuri on myös arvokas vientituote, joka viime vuosina on ymmärretty uudella tavalla. Aikaisemmassa postauksessani olenkin jo aihetta käsitellyt ruokamatkailun yhteydessä.

Perjantaina tarjoamme jälleen Ravintola Ruudussa ateriakokonaisuuden Itsenäisyyspäivän viikonvaihteen herkutteluun. Tällä kertaa tarjolla on suomalaisista raaka-aineista ja sesonkia hyödyntäen valmistettu ateriakokonaisuus, joka sisältää cesarsalaattia naturel, lohicoulibiacia ja mustaherukkatiramisua. Tuotteet ovat noudettavissa Ravintola Ruudusta klo 12 alkaen. 

Viime viikolla tarjosimme pikkujouluherkutteluun kananuudelisalaattia teriyaki-kastikkeella, briosseja, tonnikalalevitettä ja piparimuffinsseja. Tässä reseptit, salaattiin, levitteeseen ja briosseihin. 

Kananuudelisalaatti teriyakikastikkeella

400 g broilerin maustamattomia rintafileitä
rypsiöljyä
2 levyä munanuudeleita
kanaliemikuutio
1 punainen paprika
3 porkkanaa
½ pkt tuoreita herkkusieniä
1 ½ paahdettuja ja suolattuja pähkinöitä
½ tuore ananas
½ prk suikaloituja aurinkokuivattuja tomaatteja
tuoretta korianteria
½ punttia kevätsipulia
½ dl seesamin-siemeniä
½ limen mehu
oliiviöljyä
 2 rkl sweet chili -kastiketta
suolaa, pippuria, hunajaa

Kastike:
1 dl soijakastiketta
0,5 dl tummaa ruokosokeria
2 tl jauhettua inkivääriä
1 valkosipulin kynsi
2 rkl seesamiöljyä
4 rkl omenaviinietikkaa
0,5 dl vettä
2 tl maissitärkkelystä


Paista broilerin rintafileet rypsiöljyssä kauniin ruskeiksi. Nosta fileet uunipellille ja mausta suolalla ja pippurilla. Kypsennä loppuun uunissa 150 astetta n. 10-13 minuuttia. Jäähdytä ja leikkaa fileet suikaleiksi. Keitä munanuudelit kanaliemellä maustetussa vedessä 2-3 minuuttia. Jäähdytä nopeasti juoksevan kylmän veden alla. Kaada nuudeleiden pintaan oliiviöljyä ja mausta kevyesti suolalla ja mustapippurilla. Anna marinoitua kunnes muuta ainekset ovat valmiit. 
Kuori porkkana ja leikkaa ne julienne-suikaleiksi. Paahda suikaleita hetki rypsiöljyssä ja mausta suolalla, pippurilla ja hunajalla. Jäähdytä. Pese paprikat ja puhdista herkkusienet. Leikkaa paprika suikaleiksi ja herkkusienet lohkoiksi. Paahda kevyesti rypsiöljyssä ja mausta suolalla ja pippurilla. Kuori ananas ja leikkaa puolikkaan puumainen keskiosa pois. Lohko puolikas ananas sopiviksi kuutioiksi. 
Mittaa kastikkeen ainekset kattilaan ja kiehauta miedolla lämmöllä jatkuvasti sekoittaen muutaman minuutin ajan. Jäähdytä kastike. Se säilyy sellaisenaan jääkaapissa ainakin viikon verran. 
Valuta aurinkokuivatuista tomaateista ylimääräinen öljy. Huuhtele kevätsipuli ja korianteri. Ota nuudelit esiin ja sekoita joukkoon jäähtyneet porkkanat, paprikat, herkkusienet ja teriyaki-kastike. Sekoita mukaan myös pähkinät, aurinkokuivattu tomaatti, limen mehu, sweet chili -kastike, tarpeen mukaan suolaa ja pippuria sekä puolet ananaskuutioista. Tarkista maku. Nosta salaattipohja tarjoilukulhoon ja asettele pinnalle broilerin suikaleet, loput ananaskuutiot, seesaminsiemenet, kevätsipuli ja tuore korianteri. Värikäs ruokaisa salaatti esim. illanistujaisiin on valmis!
Briossit (parhaat briossit)
n. 16-20 kpl

50 g tuorehiivaa
4 dl kylmää maitoa
2 ½ g suolaa
100 g kananmunia
700 g vehnäjauhoja

200 g voita
tarpeen mukaan:
150 g juustoraastetta
150 g savukinkkua
rypsiöljyä tai vuokasprayta

Liota hiiva kylmään maitoon. Riko kananmunien rakenne rikki haarukalla ja lisää ne sekä suola maito-hiivaseokseen. Alusta taikina vehnäjauhoilla. Lisää taikinaan lopuksi pehmeä, mutta ei sula voi. Jaa taikina kahteen osaan ja kauli puolikkaat jauhoitetulla pöydällä suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Rullaa levy ja leikkaa rullasta noin kolmen sentin paksuisia kiekkoja. Nosta kiekot silikoniseen muffinssivuokaan ja kohota uunissa 40 astetta puolisen tuntia. Nosta lämpötila sitten 180 asteeseen ja paista n. 15 minuuttia kullan ruskeiksi. Tarvittaessa voitele muffinivuoka rypsiöljyllä tai vuokaspraylla. Halutessasi voit täyttää briossit esim. savukinkulla ja juustoraasteella tai pelkästään juustoraasteella. 

Vinkki: Kun leikkaat taikinarullasta kiekkoja, voit asetella ne leivinpaperilla vuoratulle uunipellille pienin välimatkoin. Kelmuta pelti ja vie se pakkaseen muutamaksi tunniksi. Kun kiekot ovat jäätyneet voit pussittaa ne esim. 6 kappaleen pusseihin ja pakastaa. Kun haluat tuoreita briosseja aamupala-, brunssi- tai kahvipöytään, asettele jäiset briosit muffinivuokaan, peitä vuoka kelmulla ja nosta jääkaappiin sulamaan edellisenä iltana. Seuraavana päivänä, nosta vuoka uuniin, kohota hetki tarpeen mukaan ja paista kuten edellä. Näin saat helposti uunituoreita briosseja tarjolle!
Tonnikalalevite
½ purjo
1 prk vaaleaa tonnikalaa
1 pieni purkki kapriksia
1 prk ranskankermaa
1 rsa ruohosipulituorejuustoa
1-2 rkl sinappia
suolaa, mustapippuria ja sitruunanmehua

Huuhtele purjo, kuivaa ja leikkaa pieneksi kuutioksi. Vaahdota ranskankerma ja lisää sen joukkoon ruohosipulituorejuusto. Valuta tonnikalasta ja kapriksista vesi. Sekoita purjo, tonnikala ja kaprikset vaahtoon ja mausta suolalla, mustapippurilla ja sitruunanmehulla.

2 kommenttia:

  1. En ole ennen käynyt sivuilla, mutta vaikuttaa oikein mielenkiintoisilta ja varmasti tulee kokeiltua reseptejä ja seurattua julkaisuja.

    VastaaPoista
  2. Viime viikon nuudelisalaatti oli ihanteellinen makunsa, tekstuurinsa (voiko ruoasta sanoa niin?) sekä raaka-aineiden puolesta. Ainoa huono puoli oli että tuli syötyä kerralla enemmän kuin kulutus olisi ollut...:) Sinulle Veronika on taito keksi ja kehittää jatkuvasti uutta sekä saada opiskelijat myös innostumaan.

    VastaaPoista